Advertisement

Journal für Ornithologie

, Volume 116, Issue 3, pp 229–262 | Cite as

Brutverhalten und Jugendentwicklung beim Mauerläufer(Tichodroma muraria)

  • Hans Löhrl
Article

Zusammenfassung

Das Bruthabitat des Mauerläufers besteht in abwechslungsreichen, von Pflanzen bewachsenen Felsgebieten in unteren und vor allem mittleren Gebirgslagen von 1000–2500 m NN. Fließendes Wasser ist meist vorhanden, vielleicht notwendig. Das Brutrevier ist als Nahrungsrevier sehr ausgedehnt und kann in Bachschluchten horizontal mehr als 1000 m betragen. Die Siedlungsdichte ist variabel, aber nie groß.

Die Paarbildung erfolgt alljährlich im Brutrevier. Bei der Balz singt das ♂ und demonstriert durch die Kopfhoch-Haltung seine schwarze Brust.

Das Nest wird im Mai gebaut, in tiefen Lagen zu Beginn, im Hochgebirge in der letzten Dekade des Monats. Der Standort des Nestes ist extrem angepaßt an das Vermeiden von Brutverlusten durch die im Brutgebiet häufigen Raubsäuger. Oft liegt der — meist nicht enge — Eingang der Höhle über dem Wasser. Nur das ♀ baut das Nest. Moos als Hauptbestandteil wird in nächster Nähe geholt und ist oft feucht bis naß. Intensive Bauphasen wechseln ab mit langen Pausen. Das Nest hat nach etwa drei Tagen die endgültige Form und ist nach fünf Tagen fertig. Die 3 bis 5 Eier wurden in mehreren Fällen erst 9–14 Tage nach dem Ende des Nestbaus gelegt. Sie sind sehr groß und wiegen 2,4–2,55 g, mehr als die Eier gleichgroßer oder größerer Arten. Das brütende ♀ wird vom ♂ gefüttert. Die Brutphasen dauerten 16,6 (7–29), die Pausen 5,9 (3–9) min. Die Brutdauer beträgt 18 1/2 bis 20 Tage. Bis zum 10. Tag sind die Jungen völlig unbefiedert. Die Handschwingen öffnen sich erst bei den 14tägigen Jungen am Ende der Huderzeit. Das Gewicht fast flügger Nestlinge liegt mit 23 g über dem der Altvögel (17–19 g). Die Nestlingszeit beträgt 29 Tage. 5 Tage vorher laufen die Jungen den Eltern entgegen, nach dem Futterempfang gehen sie wieder ins Nest zurück.

Als Nahrung werden vor allem größere Beutetiere, z.B. Noctuiden gesammelt und mehrere zugleich, oft aus großer Entfernung, zum Nest getragen. Die Sammelflüge wechseln ab mit langen Pausen, in denen die Eltern Nahrung für sich selbst suchen. 6tägige Junge wurden im Durchschnitt alle 13, 10tägige alle 9,7, 10–15tägige alle 8,2, 25tägige alle 10,9 min gefüttert. Bei großem Nahrungsangebot erfolgte eine Schnellfütterung: jedes in Nestnähe erbeutete Insekt wurde einzeln verfüttert in Abständen von nur 3,4 min oder weniger.

Am Ende der Nestlingszeit erhielten vier farbig beringte Junge 20, 20, 17 und 24 Futterportionen. Zur Fütterung verließ stets das vorne sitzende Junge das Nest, das nächste rückte in die Lücke nach, während sich das gefütterte ganz nach hinten setzte.

Einzelheiten der Nahrungswahl konnten in der Voliere beobachtet werden: in den ersten Lebenstagen brachten die Altvögel kleine Ameisenpuppen einzeln ins Nest und verzehrten selbst nur kleine Nahrungsteile. Für größere Junge wurden bei Faltern Flügel und Beine entfernt und die Nahrung gebündelt ins Nest getragen. Die Jungen wurden durch einen Fütterlaut zum Sperren aufgefordert. Die Altvögel waren bestrebt, verschiedenartige Nahrung zu verwenden; bei gleichartigem Angebot ließ die Sammelintensität nach. Die Fütterintensität ging zunächst von den Altvögeln aus, vom 14. Tag ab wurde die Frequenz durch das Bettelgeschrei der Jungen gesteuert.

Der Kot wurde anfangs in der Nähe abgelegt, später erst nach mehrmaligem Hin- und Herfliegen fallen gelassen. Im Brutrevier wird der Kot in größerer Entfernung abgelegt, bei weiten Flügen aus der Luft abgeworfen.

Die Jungen fliegen nicht gemeinsam, sondern einzeln aus, manchmal an verschiedenen Tagen, meist im Juli, manchmal erst anfangs August. Frisch ausgeflogene Jungvögel verstecken sich zunächst oft und kommen nur zur Fütterung hervor, sie erbeuten jedoch schon sehr früh selbst Nahrung.

Breeding behaviour and development of young in Wall Creeper,Tichodroma muraria

Summary

The Wall Creeper breeds in plant-covered rocky areas of varied character, at lower, and especially moderate altitudes of 1,000–2,500 m above mean sea-level. Flowing water is usually present and is perhaps a necessary condition. The Wall Creeper breeds regularly in gorges, but higher rocky regions above 2,500 m are generally visited only after the breeding season. Snowfalls and marked temperature variations, even in summer, are a typical feature of many breeding places. The breeding territory is considerably extended as a feeding territory, and in stream gorges it may stretch for more than 1,000 m horizontally. Population density is variable but never high.

Pair formation takes place each year in the breeding territory. In courtship the male sings and shows off his black breast in the head-up posture. It is not clear whether all Wall Creepers breed in their first year.

The nest is almost invariably built in May; at lower altitudes in the early part of the month, high up in the mountains, in the last ten days. The siting of the nest is an example of extreme adaptation to the need to avoid losses through predatory mammals that are usually common in the breeding area (Mustela, Martes). Often entrance to the nesthole lies over water. The nest-site is not always centrally placed, it may be at one end of the territory. which quarter of the heavens it faces is of no significance. The breeding hole does not normally have a narrow entrance, the nest being seldom less than 60 cm from the entrance. Occasionally there are two entrances.

The female alone builds the nest. Moss, the main constituent, is gathered in the immediate vicinity of the nest and is often brought in a damp to wet condition. Periods of intensive building activity alternate with long pauses. In the periods of intensive activity the bird often does nothing but bring in and deposit material. The nest cup is formed by trampling an rotating movements. Often the male accompanies the female. The nest has its final shape after about 3 days and is completed after around five.

In several cases the eggs were laid only 9–14 days after nest-building was completed. The Wall Creeper lays 3–5 eggs, most frequently probably 4 or 5. They are very large and weigh 2.4–2.5 g, more than the eggs of similarly-sized or larger species.

The incubating female is fed every 13–14 mins by the male, which then often fetches her off the eggs for a break. Periods of incubation lasted on average 16.6 mins (7–29), the breaks 5.9 (3–9) mins.

The young hatch after an incubation period of 18 1/2–20 days. They develop very slowly and are completely unfeathered right up to the 10th day. The primaries open only when the young are 14 days old; brooding of the young continues up to this point. The nestlings attain at 23 g a weight greatly exceeding that of the adults (17–19 g). Young Wall Creepers do not leave the nest before they are 29 days old. Five days before this however, they do begin to run towards their parents to be fed, but they always retreat into the nest afterwards.

Food collected consists mainly of larger prey items, e.g.Noctuidae, and several are carried to the nest at once, often from a great distance. Feeding of the young by the adults does not take place at regular intervals; collecting flights tend rather to alternate with long breaks during which the parents often spend hours hunting for food for themselves. For this reason often only one adult appears with food. At six days the young are fed on average every 13 mins, at 10 days every 9.7 mins; young 10–15 days old received food every 8.2 mins and at 25 days old it was every 10.9 mins. In especially favourable conditions quick feeding of the young takes place, with prey being sought in the immediate vicinity of the nest hole and each individual item of prey fed to the young separately. In such periods feeding occurred every 3.4 mins, or even more frequently.

As the young ran to meet the adult in the last days it was possible to establish how the food was divided up amongst them. Of 4 colour-ringed young each individual received 20, 20, 17 and 24 portions of food respectively. The nestling nearest the front always left the nest to be fed first, with the next chick moving into the space vacated, while the young one which had been given food and was thus sated, moved into the now available space at the rear.

During successful breeding by a pair of Wall Creepers in an aviary it was possible to make a detailed study of food choice: in the first few days the adults brought small ant pupae to the nest singly. The parent birds similarly took only small pieces of food for themselves during this period and paid no attention to the otherwise much favouredNoctuidae. For larger young the moths were prepared, that is the wings and legs were removed, something which the adults had never done for themselves and which they hardly ever did afterwards when feeding themselves.

In this period the Wall Creepers always brought several pieces of prey to the nest, although the distance was very short. The young were encouraged to open their beaks by a special feeding call. The adults made great efforts to make use of different types of food. Collecting intensity slackened if food of only one kind was available and increased immediately, as soon as another sort of prey was offered. Even different moth species were distinguished: some species were completely rejected, others, e.g. those which had been frozen in a deep freezer and then thawed out again, were consumed by the adults themselves at any time, but never fed to the young. Blow flies too the adults took with relish themselves, but they were not brought to the young. Caterpillars were, depending on the species, eaten only by the adults themselves, or given preference over other prey items as food for the young. Feeding intensity was at first determined by the parent birds, which often waited in vain for the food to be taken. From the 14th day onwards, however, it was the begging calls of the young that directed feeding frequency. Soil was often mixed in with the food. During the last few days the adults became noticeably more wary of the observer when flying in to the nest hole.

Faeces were at first deposited near the nest hole, later they were dropped, but only after several flights hither and thither. In the breeding area in the wild the faeces are deposited at some distance but are dropped from the air in long-distance flights.

The young do not leave the nest together, but individually, sometimes on different days. This usually takes place in July, sometimes not until the beginning of August. Young Wall Creepers that have recently flown often hide at first and only come out to be fed. They do however take prey for themselves very early. Probably each adult takes care of some of the young. Independent fully-fledged young may keep together in loose association.

Preview

Unable to display preview. Download preview PDF.

Unable to display preview. Download preview PDF.

Literatur

  1. Bailly, J.-B. (1853): Ornithologie de la Savoie. Paris-Chambéry.Google Scholar
  2. Bezzel, E. (1967): Einige Notizen über den Mauerläufer(Tichodroma muraria) in den Bayerischen Alpen. Anz. orn. Ges. Bayern 8: 172–174.Google Scholar
  3. Corti, U. A. (1959): Die Brutvögel der deutschen und österreichischen Alpenzone. Chur.Google Scholar
  4. Deckert, G. (1964): Nestbau, Jungenaufzucht und postnatale Entwicklung bei der Kohlmeise (Parus m. major L.). Beitr. Vogelkde. 10: 213–230.Google Scholar
  5. Gengler, J. (1928): Ein kleiner Beitrag zur Vogelwelt Tirols. Anz. orn. Ges. Bayern 1: 140f.Google Scholar
  6. Girtanner, A. (1863–1864): Notizen überTichodroma phoenicoptera (Alpen-Mauerläufer). Ber. ü. d. Tätigk. d. St. Gallischen naturwiss. Ges., S. 102–129.Google Scholar
  7. Ders. (1867–1868): Beobachtungen über Fortpflanzung und Entwicklung des Alpen-Mauerläufers(Tichodroma phoenicoptera). Ber. ü. d. Tätigk. d. St. Gallischen naturwiss. Gesellsch., S. 83–122.Google Scholar
  8. Glutz von Blotzheim, U. N. (1962): Die Brutvögel der Schweiz. Aarau.Google Scholar
  9. Hartert, E. (1910–1922): Die Vögel der paläarktischen Fauna. BerlinGoogle Scholar
  10. Hauri, R. (1970): Zur Lebensweise des MauerläufersTichodroma muraria im Winter. Orn. Beob. 67: 14–34.Google Scholar
  11. Heinroth, O. u. M. (1926): Die Vögel Mitteleuropas. Berlin.Google Scholar
  12. Hellmayr, C. E. (1914): Zur Ornis des oberen Ötztales in Tirol. Orn. Jahrb. 25: 147–155.Google Scholar
  13. Huber, J. (1943): Au nid du Tichodrome. Nos Oiseaux 17: 236–237.Google Scholar
  14. Löhrl, H. (1950): Zum Verhalten einiger Singvögel vor und nach dem Flüggewerden. D. Vogelwarte 15: 213–219.Google Scholar
  15. Ders. (1967 a): Das Brutkleid des weiblichen Mauerläufers(Tichodroma muraria). J. Orn. 108: 221–223.Google Scholar
  16. Ders. (1967 b): Bewegungsweisen des MauerläufersTichodroma muraria im Hinblick auf die Anpassung an seinen Biotop. J. Orn. 108: 165–186.Google Scholar
  17. Ders. (1968): Das Nesthäkchen als biologisches Problem. J. Orn. 109: 383–395.Google Scholar
  18. Ders. (1971):Tichodroma muraria (Sittidae). Sand- u. Sonnenbaden. Encyclopaedia Cinematographica, Göttingen.Google Scholar
  19. Ders. (1974 a): Die Tannenmeise. Neue Brehm-Bücherei 472. Wittenberg-Lutherstadt.Google Scholar
  20. Ders. (1974 b): Zum Jugendkleid des Mauerläufers(Tichodroma muraria). J. Orn. 115: 236–238.Google Scholar
  21. Ders. (1974 c): Die Frühjahrsmauser des Mauerläufers(Tichodroma muraria). J. Orn. 115: 239.Google Scholar
  22. Ders. (1976): Der Mauerläufer. Neue Brehm-Bücherei (im Druck). Wittenberg-Lutherstadt.Google Scholar
  23. Mariétan, Ch. (1919): Niché du tichodrome observé à Saint-Maurice. Nos Oiseaux 4: 231–236.Google Scholar
  24. Murr, F. (1938): Der Mauerläufer. Jb. Ver. z. Schutze d. Alpenpflanzen u.-Tiere 10: 109–118.Google Scholar
  25. Niethammer, G. (1937): Handbuch der deutschen Vogelkunde. Leipzig.Google Scholar
  26. Noll, H. (1956): Aus Leben und Forschung von E. H. Zollikofer. St. Gallen.Google Scholar
  27. Ders. (1957): Notizen von E. H. Zollikofer über das Freileben des Mauerläufers,Tichodroma muraria. Orn. Beob. 54: 45–50.Google Scholar
  28. Psenner, H. &E. Thaler-Kottex (1969): Über Pflege und Haltung des Mauerläufers,Tichodroma muraria L. D. Zool. Garten 36: 216–224.Google Scholar

Copyright information

© Verlag der Deutschen Ornithologen-Gesellschaft 1975

Authors and Affiliations

  • Hans Löhrl
    • 1
  1. 1.Aus dem Max-Planck-Institut für Verhaltensphysiologie Vogelwarte RadolfzellGermany

Personalised recommendations