In China is eind maart 2013 besmetting met een nieuw griepvirus vastgesteld. Het gaat om influenza A (H7N9). Op 11 juni 2013 zijn er 133 pa tiënten met een bevestigde influenza-A (H7N9)besmetting door de Chinese autoriteiten gerapporteerd, van wie er 39 zijn overleden. Naast dit nieuwe H7N9-virus circuleert ook de aviaire H5N1-influenza nog steeds in Zuidoost-Azië. Met deze H5N1-influenza waren op 4 juni 2013 630 mensen besmet, van wie er 375 zijn overleden.1

Kliniek en transmissie

Het ziektebeeld wordt gekenmerkt door een ernstig pulmonaal ziektebeeld. De patiënten krijgen hoge koorts en vaak een ernstige longontsteking. Het beeld kan overgaan in een Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) en multi-orgaanfalen.2 De gemiddelde leeftijd van de patiënten is 69 jaar. Vaak heeft er blootstelling aan pluimvee plaatsgevonden. Alle tot nu toe gemelde patiënten komen uit China. De ziekte is ook vastgesteld bij een patiënt in Taiwan die kort tevoren in China was geweest. Ongeveer 20% van de bevestigde gevallen van influenza H7N9 overlijdt.

Het gaat hier om een nieuw influenzavirus, ontstaan door een genetische mix van vier aviaire influenzavirussen.3 Mens-op-menstransmissie is alleen beschreven in situaties waarin mensen lange tijd dicht op elkaar leven en werken. In 2003 was er in Nederland een uitbraak van aviaire influenza (H7N7) onder pluimvee. Er waren toen 89 humane besmettingsgevallen, van wie één persoon is overleden.4 Meestal veroorzaken H7-influenzavirussen bij mensen milde klachten, zoals een conjunctivitis en griepachtige klachten. Wetenschappers vragen zich dan ook af waarom deze (voor dieren) laag-pathogene influenza nu in staat is mensen te besmetten en ziek te maken.5 Hoewel op dit moment nog niet is aangetoond of pluimvee daadwerkelijk mensen heeft besmet, is dit wel aannemelijk.

Aanbevelingen voor bedrijfsartsen

De reizigersadviezen voor China zijn niet gewijzigd. Omdat de bron van infectie nog onbekend is, dienen reizigers algemene hygiënemaatregelen in acht te nemen en contact met dieren en dierlijke afvalproducten te vermijden (www.lcr.nl). Op de website van het CDC staat een handig overzicht voor reizigers.6 Net als voorheen geldt dat artsen in Nederland alert moeten zijn wanneer mensen uit China terugkeren met een ernstige longontsteking.