Skip to main content
Log in

Kunnen oefeningen de incidentie van vallen bij ouderen verminderen?

Can exercise reduce the incidence of falls in the elderly, and, if so, what form of exercise is most effective? [Phys Ther 2002;82(11)1124-30]

  • Klinische vraag
  • Published:
Stimulus

Samenvatting

Als fysiotherapeuten werkzaam in een centrum voor zelfstandig wonen, werden wij onlangs benaderd door een bestuurslid dat zich zorgen maakte over de toename van het aantal keren dat mensen in het centrum vallen. Tijdens de afgelopen vier maanden hadden diverse inwoners ernstige letsels opgelopen als gevolg van vallen; twee van hen moesten worden overgebracht naar gespecialiseerde verpleeginrichtingen. Het bestuurslid had een artikel gelezen in een populair tijdschrift, waarin werd vermeld dat oefeningen het vallen bij ouderen konden verminderen. Hij vroeg ons of dit klopte en of het voor het centrum van belang was de bewoners een programma met dergelijke oefeningen aan te bieden. Om zijn vragen zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden, besloten wij de literatuur na te zoeken om te zien of er wetenschappelijke onderbouwing was voor het idee dat oefeningen de valincidentie bij ouderen zouden kunnen verminderen. Wij waren tevens benieuwd welk soort programma het meest effectief was, daar deze informatie bruikbaar zou zijn bij het in kaart brengen van ruimte, uitrusting en personeel.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Notes

  1. EBM = evidence-based medicine (wetenschappelijk onderbouwd medisch handelen).

Literatuur

  • Sackett DL, Straus SE, Richardson WS, et al. Evidence-based medicine: How to practice and teach EBM. 2nd ed. New York, NY: Churchill Livingstone Inc, 2000.

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Department of Biokinesiology and Physical Therapy, University of Southern California, Los Angeles, California, VS

Tips voor het gebruik van de ‘History’-optie bij PubMed

Tips voor het gebruik van de ‘History’-optie bij PubMed

PubMed’s ‘History’-functie, op de optiebalk direct onder het opdrachtvak, bevat en vertoont automatisch maximaal honderd zoekopgaven (een regel met nummers die een voltooide zoekstrategie, het zoektijdstip en het aantal geproduceerde vermeldingen behelst). Deze zoekopgavenummers kunnen worden gecombineerd of gebruikt voor nieuwe zoekopdrachten.

Om twee zoekpogingen te combineren typt u het breuk(#)teken en het zoekopgavenummer van elke zoekpoging, scheidt die door er AND aan toe te voegen (bijv. #1 AND #4), en op ‘Go’ te klikken.

Om een zoekpoging met een nieuw trefwoord te combineren, typt u het breukteken en het zoekopgavenummer, vervolgens AND in hoofdletters, daarna het nieuwe trefwoord en klikt u ten slotte op ‘Go’.

Om een zoekpoging te verfijnen typt u het breukteken en het zoekopgavenummer, daarna klikt u op de ‘Limits’-optie op de optiebalk en kiest u de in aanmerking komende beperkingen.

De ‘Search History’ gaat automatisch verloren na één uur inactiviteit.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Powers, C.M., Farrokhi, S. & Moreno, J. Kunnen oefeningen de incidentie van vallen bij ouderen verminderen?. STIM 23, 68–73 (2004). https://doi.org/10.1007/BF03076093

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03076093

Navigation